Tăieturile diamantelor: De la clasicul brilliant la cele mai neconvenționale tăieturi (Partea I)

În universul pietrelor prețioase, diamantul este cea mai dorită piatră, fiind îndrăgită pentru duritatea sa, frumusețea autentică, dar mai ales pentru strălucirea inegalabilă. Atunci când ești în căutare de bijuterii cu diamante trebuie să iei în calcul faimoșii 4 C: carate, culoare, claritate și tăietură (cut). Știm că cei mai mulți dintre voi sunteți interesați de culoarea și claritatea diamantelor, dar noi vă spunem un mic secret... adevăratul motiv pentru care diamantele strălucesc fermecător este tăietura acestora. Desigur, pe lângă toți acești factori, nu trebuie să uitați de polish-ul, simetria și fluorescența diamantelor.

Tăietura diamantului este unul dintre cei mai importanți factori, atunci când vorbim de alegerea unui diamant. Modul în care un diamant este tăiat joacă un rol important în accentuarea strălucirii acestuia, iar atunci când tăietura este impecabilă poate transforma un simplu diamant într-un simbol al eleganței eterne.

În această serie îți vom prezenta cele mai cunoscute și cele mai puțin cunoscute tăieturi de diamante. Însă înainte de a începe, iată câteva informații generale despre această piatră prețioasă.

Diamantul – simbol al iubirii și al rafinamentului

Diamantul este un mineral nativ, format din carbon pur (până la 99,8%), ceea ce înseamnă că este cel mai rezistent material natural cunoscut de oameni. Datorită acestui lucru diamantul este cea mai dură și cea mai râvnită piatră prețioasă, având o duritate de 10 pe scara Mohs (maximul posibil). Diamantul poate fi de două feluri: natural sau creat în laborator.

Este o piatră cu adevărat specială, cu o densitate mare, având o greutate specifică de 3.25 g/cm3. În plus, diamantul este o piatră monorefringentă, care are un indice de refracție de 2.42 și o conductabilitate electrică superbă, mai bună decât cea a aurului sau a cuprului.

Așa cum spuneam mai sus, în această serie îți vom prezenta diferitele moduri în care diamantele pot fi fațetate. Astăzi îți vom spune care sunt cele mai populare tăieturi de diamante.

Top 7 cele mai populare tăieturi de diamant pe care trebuie să le știi

 

Rotund brilliant modern - întruchiparea frumuseții clasice, se află pe primul loc în preferințele iubitorilor de diamante. Cu cele 57/58 de fațete unghiulare precise (dacă nu are culet - 57, dacă are culet – 58), această tăietură rotundă este concepută pentru a maximiza strălucirea, sclipirea diamantului. Capacitatea de a reflecta lumina într-un mod hipnotizant este principalul motivul pentru care tăietura rotund brilliant este considerată o opțiune atemporală și versatilă pentru orice tip de bijuterie. Trebuie să menționăm faptul că european cut și transitional cut sunt variantele mai vechi are rotundului brilliant modern.

 

Princess cut - este un diamant în formă pătrată sau rectangulară, cu colțuri ascuțite, care emană o eleganță contemporană. Stilul său de fațetare oferă un spectacol desăvârșit de lumină, creând un impact vizual puternic. Fiind a doua cea mai populară tăietură a diamantelor, princess cut este un favorit modern care adaugă o notă de sofisticare inelelor de logodnă, cerceilor și pandantivelor. 

 

Emerald cut  tăietură caracterizată de forma rectangulară și fațetarea în trepte. Spre deosebire de tăieturile brilliant, emerald cut are mai puține fațete, rezultând un efect unic de "jumătăți de oglinzi". Această tăietură scoate în evidență claritatea și culoarea diamantului, oferind în același timp un aspect sofisticat și vintage. Forma alungită a unui diamant emerald cut creează, de asemenea, o iluzie de lungime, fiind o alegere preferată de doamnele care doresc să obțină un efect de lungire a degetelor.

 

Asscher cut – amintind de strălucirea epocii Art Deco, Asscher cut prezintă o formă pătrată cu fațete în trepte. Această tăietură a fost creată pe la începutul secolului al-XX-lea și combină eleganța unui emerald cut, cu un stil de fațetare mai strălucitor, rezultând un joc hipnotizant de lumină și o frumusețe geometrică. Un diamant asscher cut emană un farmec vintage, fiind o opțiune ideală pentru cei care caută un aspect unic și atemporal.

 

Cushion cut – tăietură cunoscută și sub numele de pillow cut, are o formă pătrată sau rectangulară cu colțuri rotunjite. Această tăietură, de inspirație vintage, are fațete mari și margini subtile care amplifică strălucirea diamantului și creează un aspect romantic și elegant. Un diamant cushion cut îmbină farmecul vintage cu frumusețea modernă, fiind o alegere perfectă pentru inelele de logodnă.

 

Oval fațetat – această tăietură este un brilliant modificat, care are o formă alungită cu extremități rotunjite. Acest tip de tăietură păstrează strălucirea unui rotund brilliant, în timp ce oferă o formă distinctă și alungită. Diamantele ovale fațetate sunt cunoscute pentru sclipirea lor uimitoare, fiind o alegere preferată pentru inelele solitaire și pandantive.

 

Pară fațetată – această tăietură cunoscută și sub denumirea de lacrimă, combină eleganța tăieturilor rotund brilliant și a marchizelor fațetate. Cu o formă unică ce are un capăt rotunjit și un vârf ascuțit, diamantele pară fațetate oferă o combinație de simetrie și rafinament. Versatilitatea acestei tăieturi o face să fie o alegere excelentă atât pentru inelele solitare, cât și pentru pandantive.

 

Aceste fațetări sunt doar o parte din multitudinea de tăieturi pe care un diamant le poate avea. Explorând aceste tăieturi diverse poți găsi diamantul perfect, care să te reprezinte, dar mai multe vei afla în partea a II-a a acestei serii.

Până atunci te invităm să îți alegi bijuteria cu diamant care ți se potrivește. Explorează bijuteriile cu diamante din colecțiile Accent!