Născut sub soarele strălucitor al Italiei, dar cu sufletul în America! Cu un talent incontestabil și o abordare neconvențională, Aldo Cipullo și-a lăsat o amprentă profundă în inimile iubitorilor de bijuterii, reușind să redefinească, fără îndoială, standardul eleganței.
A fost cel care a adus în lumina reflectoarelor colecția celebră Cartier Love și a revoluționat modul în care percepeam bijuteriile. Astăzi, vom descoperi mai multe despre viața și moștenirea acestui geniu al bijuteriei și despre cum a influențat el industria bijuteriilor.
Aldo Cipullo - Biografie
Aldo Cipullo s-a născut in Napoli, Italia, in anul 1942, intr-o familie de bijutieri, fiind cel mai mare dintre cei cinci frați. A copilărit la Roma, unde s-a mutat cu familia sa încă de la o vârstă fragedă. Crescând într-o familie unde bijuteriile erau limbajul principal, Aldo și frații săi au fost inițiați în arta bijuteriilor de către tatăl lor autoritar, Giuseppe, un maestru în domeniu. Primea câte o geantă plină de bijuterii prețioase pe care să le vândă, dezvoltându-și astfel talente esențiale pentru succesul său viitor.
Plin de imaginație, creativ și cu o înfățișare asemănătoare cu cea a unei vedete de cinema, Aldo era fascinat de tot ce însemna America. Blugii săi emblematici și pălăria Stetson i-au adus porecla "Aldo Americano". Aldo era hotărât să se mute în Statele Unite și, după multe planuri și pregătiri și-a împlinit visul de a ajunge acolo în 1959. Aici, a început să-și scrie propria poveste în lumea fascinantă a bijuteriilor, construindu-și o moștenire care rămâne vie și strălucitoare până astăzi.
Școala de Arte Vizuale din Manhattan a devenit singurul său focus pentru următorii câțiva ani. Zilele sale ca ucenic și student i-au permis să-și dezvolte talentul, oferindu-i ocazia de a învăța toate trucurile și meseria designului de bijuterii.
Bijuterii ce i-au adus succesul
Călătoria lui a început cu o primă slujbă alături de bijutierul David Webb, dar a ajuns să lucreze la Tiffany alături de Gene Moore după câțiva ani. Cu toate acestea, creația de bijuterii grandioase în stilul tradițional sub brandurile puternice ale acelor vremuri nu i-a satisfăcut pe deplin setea de exprimare artistică.
Love bracelet
Aldo Cipullo a luat o decizie curajoasă, părăsind Tiffany atunci când conceptul său pentru celebrul "Love Bracelet" a fost respins, acest design devenind ulterior cea mai bine vândută bijuterie din istorie. În 1969, el s-a alăturat echipei de design de la Cartier New York, care era independentă de casa-mamă pariziană și era condusă cu dinamism de Michael Thomas. Acesta a văzut imediat viziunea potențialului uriaș al brățării dragostei de a atrage o nouă generație cu valori, stil de viață și atitudini complet noi.
Inspirat de o despărțire dureroasă, designul minimalist și funcțional al "Love Bracelet" ascunde de fapt o intenție profund romantică de a păstra amintirile unei iubiri pierdute. Nume sonore de la Hollywood precum Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Ali MacGraw, Meghan Markle și Prințesa Caroline de Monaco au purtat și continuă să poarte cu mândrie această bijuterie emblematică de la Cartier.
"Mă simțeam foarte trist. Voiam ceva ce nimeni să nu-mi poată lua. Căutam un simbol permanent al iubirii” a declarat Aldo Cipullo
Ce face această brățară a dragostei cu adevărat deosebită este ingeniosul mecanism de închidere, cu ajutorul unei șurubelnițe incluse. Este o brățară unisex, dar, mai mult decât atât, a fost creată special pentru cupluri și reprezintă iubirea și angajamentul.
Fun fact! În 2016, datorită postării lui Kylie Jenner pe Instagram, în care a povestit că nu a mai putut să deschidă una dintre cele șase brățări ale sale și a avut nevoie de ajutor profesional pentru a o îndepărta, brățara a devenit cea mai căutată bijuterie pe Google.
Juste un Clou
Cu toate acestea, Aldo nu s-a oprit aici și a continuat să creeze mai multe piese iconice pentru Cartier. După creația celebrei brățări Love, a dat viață colecției "Juste un Clou". Cu un design profund modern, a schimbat accentul de la delicat și feminin la puternic și masculin. Piesa emblematică din această colecție este, din nou, o brățară formată dintr-un singur cui îndoit care înconjoară încheietura mâinii.
În 2012, Cartier a organizat o expoziție dedicată operei lui Aldo Cipullo și a relansat brățara cui în trei variante de aur, inclusiv o versiune specială încrustată cu diamante. Lou Reed, Jay-Z și Beyoncé au fost prezenți la expoziția ce a avut peste 40 de bijuterii expuse, pe lângă desene de arhivă și clipuri video.
Aldo nu a fost doar un designer de bijuterii, ci un artist care a redefinit moda bijuteriilor în anii '70. Designul emblematic al său, precum celebrul pandantiv "Hand of the Heart" (Mana inimii sau Mana Hamsa) purtat de Ellen Burstyn în filmul iconic "Exorcistul" din 1973, este doar una dintre creațiile sale remarcabile.
Bijuteriile lui emanau atât avangardism, cât și eleganță, exemplificate de colecția "Circles", unde aurul se îmbina cu materiale semiprețioase precum lapis lazuli, jad, carneol și onix, conferind un stil distinct față de bijuteriile clasice din platină, perle și diamante care dominau epoca.
Pierre Rainero, director de imagine, stil și patrimoniu la Cartier International a declarat "Este cu totul imposibil să ne imaginăm Cartier astăzi fără contribuția lui Aldo Cipullo. A fost, fără îndoială, o întâlnire perfectă între natura Cartier și talentul lui Cipullo".
Moștenirea lui Aldo Cipullo
Aldo Cipullo a continuat să își pună în valoare ideile chiar și după ce a părăsit Cartier pentru a-și înființa propriul său atelier în 1974. Ca artist independent, a continuat să producă bijuterii de lux, inclusiv o celebră colecție pentru bărbați (care i-a adus un prestigios premiu), o colecție de bijuterii pentru Trifari și bijuterii cu semnul dolarului - despre care Cipullo a remarcat că semnul dolarului "reflectă starea de spirit a acestei țări".
În 1978, Societatea Americană de Gemologie a comandat o colecție limitată care să prezinte pietre prețioase americane precum safire din Montana, diamante din Arkansas și turcoaz din Arizona. Cele 31 de piese au utilizat pietre prețioase și semiprețioase importante și au fost expuse în Statele Unite înainte de a fi donate colecției impresionante de minerale a Muzeului Smithsonian.
Aldo Cipullo - un italian care a transformat visul american în realitate - este singurul designer de bijuterii căruia i s-a permis să își semneze creațiile alături de faimosul logo Cartier.
În 1984, Aldo Cipullo a murit din cauza unui dublu atac de cord într-un spital din New York. Deși a avut o viață destul de scurtă, aceasta a fost marcată de mari realizări și momente de geniu uluitor care i-au conferit un loc bine meritat ca unul dintre cei mai importanți designeri de bijuterii din secolul al XX-lea.
Moștenirea lui Aldo Cipullo în industria bijuteriilor rămâne de necontestat. El a reușit să creeze bijuterii care au redefinit modul în care oamenii percep și poartă accesorii, aducând un stil contemporan și inovativ într-o lume adesea ancorată în tradiție. Inovațiile lui Cipullo, precum sistemul de închidere neconvențional al "Love Bracelet" sau simbolismul puternic al colecției "Juste un Clou" au continuat să inspire alți designeri și să definească trenduri în bijuteriile contemporane. Astfel, Aldo Cipullo și-a lăsat o amprentă în lumea bijuteriilor, demonstrând că designul poate transmite emoții și mesaje profunde, păstrând totodată estetica și funcționalitatea.